Konon-konon nak buat kek dekat BF. Tapi tak pandai. Tapi nak menunjuk kesungguhan kamu, kamu buat juga. Cari lah buku resepi. Baca-baca banyak kamu tak berapa nak faham (ye lah macam mana nak faham, kamu masak pun tak pandai! :-P). Jadi kamu pun macam kecewa.
OK sayang...jangan pening dulu OK. Hari ini I nak share sikit yang I baca dengan U. Ececece..aku main I-U I-U pula. Tapi tak mengapa. Saja ubah angin. Walau mentari sama, tetapi kalau kita berdiri di tempat lain-lain, rasanya lain kan? (Ceh! apa kau merepek?). Baik kau diam sekarang.
OK, tak mahu lah cakap panjang-panjang. Bila berjinak-jinak dengan arena bakar-membakar, kukus-mengukus, maka banyak la kejadian yang telah terjadi ditangan ini. Ewwah. Mula-mula macam menghadapi kesukaran juga sebab tak faham term. Keh! Gila terkial-kial cari
So hari ni kita belajar "BAHAN GANTI" dalam masakan ya. Bukan "BAHAN API". Makcik ulang balik, hari ini nak share pasal :
INGREDIENT SUBSTITUTION / BAHAN-BAHAN PENGGANTI MASAKAN.
So jangan pening-pening lepas itu patah hati tinggal mixer acuan segala tonggang terbalik sebab frust eh? Ini ilmu sila terima kasih kepada joyofcooking.com ya anak-anak. So kalau konon dalam almari tiada Cream of Tartar (apakah ini? aku dulu pun mane tahu!).. Padahal cuka emak kamu ade sebotol dekat dapur, Lemon ada je belakang rumah, tapi kau terkedek-kedek pergi cari apabendalah "Tartar" tuh..Minyak atar kah? kehkehkehSo, bila dah tahu, kita pun dah pandai-pandai nak adjust. Dalam resipi cakap "tepung naik sendiri" kau pun sibuk pergi beli sekotak padahal dekat rumah kau ada 3kilo tepung gandum dan baking powder. Padahal 2 barang ni kau campur dah pun membentuk "tepung naik sendiri" kau itu. Lepas tuh kot pening dalam otak "mascarpone" tuh apa? Al-Pacino kenal lah! Hahaha..Sekarang kan dah pandai sikit cari bahan alternatif nak ganti bahan yang tiada?
Jom baca! Chalohh! (zoom la eh. I macam fenin buat table sini..- ah!! katalah tak pandai..kikikikiki). Niat asal nak copy-paste from SINI saja.
Selamat mencuba dan selamat beramal, OK? Harap membantu...
No comments:
Post a Comment