Oh Pavlova! Mari laju-laju saya kongsi.
Bahan-bahan:
4biji putih telur. gred A (120g)
200g gula kastor (kalau tak kau blender sahaja gula biasa jadi halus) * saya pakai 150g sahaja
1/2 sudu tepung jagung
1 sudu kecil cuka masakan
Esen vanilla satu sudu kecil. * patut nya kena pakai vanilla extract pure punya. Tapi esen pon bole lah
* Buah-buahan yang diguna dipotong dan digaul dengan perahan jus lemon. Bagi nampak segar dan bermutu...hahhaa!
Cara?
* Panaskan oven kamu 150'C selama 15minit. Sementara itu boleh la buat kerja lain.
1. Putar putih telur sampai warna putih. Masuk kan satu sudu gula setiap kaliputar. Putar halaju maksima atau sederhana. Jangan masuk gula sekaligus. Ingat tuh!
2. Putar sampai habis kesemua gula tadi. Pastikan sampai bertanduk. (Tanduk-tanduk saya ada cerita dalam ini). KLIK!.
3. Tanduk-tanduk yang terbentuk itu telah mengesahkan bahawasanya Meringue berjaya dihasilkan.
4. Masukkan 1 sudu kecil tepung jagung dan 1/2 sudu kecil cuka makanan dan esen vanilla satu sudu kecil. Kacau-kacau sebati dalam adunan meringue. Guna kaedah kaup balik. (macam kaedah kamu kacau gulai ke masak lemak cili api kamu itu lah)
5. Bentukkan bulatan bersarang. Atau tak mahu ber-'sarang' pun tidak mengapa
Cara bentukkan meringue bulatan ada banyak.
1- Pakai free hand sahaja.
2- Buat bulatan pada kertas baking. Terbalikkan kertas, Lepas itu letak meringue ikut bulatan
3- Ada orang pakai acuan juga.
4- Pakai piping sahaja.
4- Pakai piping sahaja.
5- Ikut lah kreativiti.
* kira ikut selera lah kan. Mudah sahaja.
Salah satu contoh saya nak kongsi yang macam ini lah:
Kaedah macam ini. Rujuk sini. KLIK!
Bentuk bergaya sikit....kaedah dia...
rujuk sini... KLIK!
Got the idea tak?
Apa-apa pun ikut kreativiti kamu lah kan. Nak buat bentuk love-love ke...haaa...roses ke...
Macam saya, saya buat free hand sahaja bajet profesional la tuh kan? Padahal jenis nak cepat. Imagine waktu saya membuat segala proses ini jam sudah pun menunjukkan 6.15petang (mood baru datang rupanya). Macam mana tak cepat? Sebab biasanya jam 8malam saya keluar rumah terus ke kedai ibu-bapa untuk menolong apa patut macam selalu.
Lepas siap sarang-sarang kamu. Apa lagi? Masuk la dalam oven kesayangan kamu itu. Bakar dengan sabar selama 1jam 30 minit. (lebih kurang)
Ahh.Tak peduli. Saya tak mahu anda menangis di tepi oven. Sila ingat.
Jangan memandai-mandai nak main buka tutup pintu oven konon-konon nak usha-usha meringue kamu dah masak ke belum. Once dah masuk, sedang mengalami proses bakar-bakar tunggu sahajalah. Jangan main buka tutup.
Selepas 15 minit waktu pembakaran, saya turun kan suhu ke 140'C.
Macam mana nak tahu meringue dah masak ke belum?
Ianya akan bertukar ke warna ala-ala golden macam pink-pink kulit telur sikit. Ha! Masak lah tuh!
Meringue yang berjaya dibakar... Nampak tak warna dia golden-golden macam kulit telur sikit-sikit? Bila dia sejuk dia merekah sikit. Masak cukup la tuh!
Kawan saya cakap description saya entah apa-apa. "pink2 kulit telur sket - ape pny description ni nozie, telur pe kaler pink, hahaha"
!!!!
Bila siap, jangan bawa keluar terus meringue kamu. Biarkan dia sejuk diam-diam dalam oven, buka sikit (regangkan) pintu itu. Meringue akan merekah sikit menandakan dia "matang". Eh..matang tuh masak lah...hahahaha!
Dah OK semua?
Kini tibalah part paling mudah. Tempek/spray lah whipped cream ke atas permukaan.
Lepas itu susun lah buah-buahn kamu.
Boleh terus mahu makan atau lebih nikmat simpan dalam peti sejuk dahulu. Nikmatilah ikut kreativiti anda.
Pembentukan "sarang". Saya lapik baking paper dekat dulang saya sahaja. Lepas itu bentukkan pakai spatula. Lekuk saya pakai belakang sudu besar. * buat lagak macam orang tengah membentuk tembikar (konon-konon)
TIPs: Secara peribadinya saya rasa lekukan sarang jangan la besadr dan dalam sangat. Sebab dalam lekukan itu kamu akan letak whipped cream. Jadi makin dalam makin banyak la cream diperlukan. Up to U! Kalau nak kreatif inovatif bole try lapik kek apa-apa dulu, kemudian baru tempek whipped cream...amacam? bole imagine tak?
TIPs: Secara peribadinya saya rasa lekukan sarang jangan la besadr dan dalam sangat. Sebab dalam lekukan itu kamu akan letak whipped cream. Jadi makin dalam makin banyak la cream diperlukan. Up to U! Kalau nak kreatif inovatif bole try lapik kek apa-apa dulu, kemudian baru tempek whipped cream...amacam? bole imagine tak?
Lepas siap sarang-sarang kamu. Apa lagi? Masuk la dalam oven kesayangan kamu itu. Bakar dengan sabar selama 1jam 30 minit. (lebih kurang)
!!!!
Perhatian! Ada sikit tip nak bagi. Chewwahhh! Tip tuh..tak agak-agak dia ni kan macam expert jek!Ahh.Tak peduli. Saya tak mahu anda menangis di tepi oven. Sila ingat.
Jangan memandai-mandai nak main buka tutup pintu oven konon-konon nak usha-usha meringue kamu dah masak ke belum. Once dah masuk, sedang mengalami proses bakar-bakar tunggu sahajalah. Jangan main buka tutup.
Selepas 15 minit waktu pembakaran, saya turun kan suhu ke 140'C.
Macam mana nak tahu meringue dah masak ke belum?
Ianya akan bertukar ke warna ala-ala golden macam pink-pink kulit telur sikit. Ha! Masak lah tuh!
Meringue yang berjaya dibakar... Nampak tak warna dia golden-golden macam kulit telur sikit-sikit? Bila dia sejuk dia merekah sikit. Masak cukup la tuh!
Update!
Kawan saya cakap description saya entah apa-apa. "pink2 kulit telur sket - ape pny description ni nozie, telur pe kaler pink, hahaha"
Jadi nak la tempek kulit tulit telur untuk memberi gambaran. Got it? :-P. Gambar Google jek!
!!!!
Bila siap, jangan bawa keluar terus meringue kamu. Biarkan dia sejuk diam-diam dalam oven, buka sikit (regangkan) pintu itu. Meringue akan merekah sikit menandakan dia "matang". Eh..matang tuh masak lah...hahahaha!
Dah sejuk. Macam saya pesan atas tadi, buat lubang "sarang" kecil sedikit dan jangan dalam sangat sampai base dia nipis. Bercakap melalui pengalaman...ececececec!
Dah OK semua?
Kini tibalah part paling mudah. Tempek/spray lah whipped cream ke atas permukaan.
Lepas itu susun lah buah-buahn kamu.
Rupa yang senang dirupawan kan dengan warna buah-buahan....sememeh gila. Sebab itu kene ada lekuk atau whipped cream kamu akan mencair dan melimpah...
Maafkan kesengetan ituh...
Boleh terus mahu makan atau lebih nikmat simpan dalam peti sejuk dahulu. Nikmatilah ikut kreativiti anda.
Macam saya saya just tabur oreo sahaja..
* Makan dengan aiskrim, sos coklat dan pisang pun nyamannn...
Selamat mencuba!
Selain keseronokan dan keterujaan, ia juga mampu mengukir senyuman...wahahahah!
- Model: Abangah sebagai tukang sorak!
* Makan dengan aiskrim, sos coklat dan pisang pun nyamannn...
Selamat mencuba!
2 comments:
pink2 kulit telur sket - ape pny description ni nozie, telur pe kaler pink, hahaha
iye la....selain warna coklat2...dia ada gak telo mcm pink2 sikit kan...yg takde bintik2 sgt tuh...kan aku tempek gambar tuh..bole imagine tak? :-P
Post a Comment