Thursday, January 19, 2012

Gara-gara Kau, Aku Terjakun Kejap



OK, sekarang musim raya cina. Kawan cina ada bawa lah kerepek yang tak dapat dikenalpasti apa jenis. Amik 1 keping, sedap. Pastuh tiba-tiba boleh terlintas kat kepala "Dia goreng pakai ape ha??"
. Gulp!

Ini la rupa kerepek itu..
* image Google sahaja, bukan saya punya...

Haa...dah begetar perut tiba-tiba. So tak ambil lagi dah. Sebab was-was.

Tanya kawan. Buat dari apa nih? Dia tak tahu. Bahasa cina tahu lah cakap. In english called ""Arrow head". Pastuh ada cakap "Arrow root". Sebab teruja, membuat Google-an.

Dengan key word "Arrow head" jumpa macam ini.


Sangat lah bukan sesuatu yang saya maksud kan.
Nak buat apa cerita mata anak panah??

* Image taken by Google Image Search

Lepas itu cuba nasib dengan "Arrow root" pula. OK jumpa ini:


This is what I mean. Ini bukan spesis bawang atau duku! :-P.
Tapi dipercayai spesis ubi. (aku agak, kamu pergi la Google!)
* Image taken by Google Image Search

Apakah kegunaannya ? Untuk membuang jerawat muka agar kulit muka licin selicin kulit bayi. Kalah sutera!

OK, Kidding!

Oh. Macam ini. Sebab terkenang teringin makan kerepek itu, maka saya pun dengan terhegeh-hegeh meminta dorongan rakan-rakan FB (maklom lah, sebab office ini agak kuranggggg sangat populasi wanita untuk berkongsi).

Hasil kongsi-kongsi...



OK! Good! this kind of ubi (bawang?) called as buah Ngaku. First time dengar nama macam ini. Oh...terus hegeh-hegeh Google price berapa sebab member bagi link orang jual RM10-12 ringgit sebalang kecik! Haihh! Mana aku cukup makan sebalang kecik! Kurang-kurang satu guni. Eh gila melampau kau ni. Hantu raya pun tak tembolok macam kau.

Hi. I'm Ngaku. Not Goku! Angry bird jauh sekali...

Petang-petanng itu juga rakan FB merangkap rakan time sekolah Teknik Klang mesej dia dah beli buah Ngaku. Dia cakap dia rasa excited macam tengok Siti Nurhaliza masa beli buah Ngaku ni. Haaa kau! Penangan sampai macam tuh sekali!

Saya yang mula-mula simpan niat nak beli hari Sabtu/Ahad (sebab hari macam ini sahaja agak free masa) dah rasa tergugat-tergugat dah. Melonjak-lonjak hati duduk terbayang rasa duduk mengunyah krepek Ngaku nih.

Esoknya...aku kene tagged dengan Sue gambar buah ngaku dia beli itttuuwww. Adoii...rasa nak..rasa nak jugak! (dah la lambat tengok post Sue, berjela orang reply dah. Aku hegeh-hegeh terus balun 5 respons bertubi-tubi - annoyying rasa kalau baca asyik orang sama je komen kan? hahahah!)

Pastuh Puan Sue dah buat entry dekat blog dia.(NGAKU). Arrghhh! Jeles I nih.

Petang terus kumpul niat gagahkan hati badan panjat Giant Kelana Jaya.

Tak toleh lain. Terus menuju tempat sayur/buah.


Dari kejauhan...


Gotcha!! I got U now Chinese Arrowhead a.k.a Ngaku. Terus MMS Sue sebab nak kongsi keterujaan.


First batch...cukup la banyak ni dulu. Tau kenapa jadi tak sabar-sabar nak beli? Sebab aku duduk imagine tiba-tiba buah Ngaku ni sold-out! Tak ke aku gigit jari nak makan?


Time beratur bayar dekat fast lane, ada Auntie tegur saya

"aik? you beli ini? you pun tau makan ini ka?".

Pastuh dia usha dia cakap

"OK, cantik-cantik. Segar"

"last few weeks i beli Giant offer 60sen sekilo."

- aku malas nak type aku jawap apa bole? Sebab time beratur memang aku banyak cakap. Kata je Fast-lane..tapi panjang orang nya!

* OK, buah ini khas datang dari China ketika Perayaan Tahun Beru Cina setiap tahun. So harga sekilo saya usha-usha kat Google mencecah RM4.98 sekilo! Kalau kat Tesco Sue dapat harga RM2.88. Giant saya dapat RM1.88 sekilo.

* Pembetulan: Apa-apa pun buah Ngaku in English ialah "Arrow head" bukan "Arrow root". Harap maklom!

* So sesiapa nak cuba sila redah dan terjah pasaraya Tesco, Giant, Econsave, etc dengan tawaran harga yang berbeza!

* Sonang jo. Kupas kulis, basuh-basuh. Sagat-sagat kasi nipis macam potato chips, goreng! Kawan cakap makan ni berangin sikit, so certain people akan tabur sedikit serbuk lada hitam sedikit selepas menggorang dan meng-tos minyak!

Selamat mencuba!

Bye!

I'm loving it!

6 comments:

S.U.R.I.A.T.I said...

Syabas beteh.syabas. Yg tak tahan tu..takut abes sok eyh? Haha

mizzura said...

nozie..ko dah baca komen aku kat sue pasal entry ni..huhu...nnt aku nk g beli balik arr nk wat cam korang..last time giant klang 0.99/kg ooo..

Azira...Nozie...Kechik said...

sue:kite kan duduk semangat ni....macam memburu/menanti Burger Prosperity di CNY jek..

Zura: Aku nak p bace jap lagi. Ku rase ko takde da dapat 0.99/kg kot...huhuh...tapi kalau dpt beli seguni pastuh ko jual kepek!

mizzura said...

aku dh buat..hehe

Arrowhead China Chips (Buah Ngaku)

Tihara said...

akk bli 2.65 sekg..mahai tk..diakui mmg buah ngaku ni sedapp..tengah wondering..kat mana dia tanam buah ni kat negara cina tu? nk sgt tgk ladang dia..

Azira...Nozie...Kechik said...

Kak Tihara:

Akak OK lagi...kawan saya ada yang jumpa dekat cold storage..balun RM5.99'sekilo...

tapi beli jugak la sebab teringin...

* sekarang habis da la kot...hari tuh last beli dekat giant 0.88sen/sekilo pon dah orang giant duduk kemas2 tray tinggalkan 2 tray jek...