Monday, August 22, 2011

Cinta Antara 64 dan 34 & Kisah Tergolek-golek


Salam semua.

Saya ingatkan bulan-bulan puasa yang tak boleh nak rasa apa-apa , liat lah mahu membuat apa-apa. Rupa-rupanya dalam liat-liat 'lekat' juga sikit-sikit. Haih!

Sepanjang minggu bergolek-golek berguling-guling. Sabtu memang tiada meng-asapkan apa-apa. Saya tidak ingat buat apa. (atau sebenarnya tiada apa yang menarik, jadi terus lupa).

Yang saya ingat tengok Hindustan Tv3 yang ada Amitabh Bachan berlakon jadi Chef bujang yang tak kahwin-kahwin yang mengikat rambut kontot macam gaya cool. But finally akhirnya dia jumpa jodoh dia dengan wanita (lakonan Tabu) yang mudanya 30tahun dari umurnya sendiri.

So cerita ini macam cerita pasal liku-liku umur jauh, macam mana nak approach wanita yang macam sebaya anak, macam mana nak meng-approach bakal bapa mertua yang mudanya 6tahun darinya. Macam mana nak menghadapi karenah "penolakan" seorang bapa yang terkejut beruk yang anaknya memilih seorang lelaki yang berumur 64 tahun sebagai pasangan hidup. Best juga layan. KOMEDI ROMANTIK.


OK, gebang kuat buat sinopsis tapi tak bagi apa tajuk cerita, maka tiada lah gunanya kan? Tajuk cerita - CHEENI KUM.

Ada kamu nampak tocang cenonet dia?

Cerita ini juga diserikan dengan seorang watak kanak-kanak named "Sexy" yang mengidap blood cancer.
Cerita ini tiada nak menyanyi bergelek-gelek tukar baju banyak-banyak dan sebagainya yang memang menjadi trademark cerita hindustan. Cerita yang simple yang berlaku dalam masyarakat yang tak selalu ditunjukkan dalam filem/drama. Thumbs up to this movie.

Lelaki yang berumur 64 tahun...


Gadis manis yang berumur 34 tahun...

Dialog (yang tak berapa nak ingat dah)

How old are you actually?
34
Hmmm...so old
You?
Sixty.....four. 64
Hmmm...sooo young...


OK, kalau U tak puas hati, pergi U-Tube. Eceh! Saya tak rasa rugi dan menyesal pun tengok cerita ini, I tell U...Eh saya nak tempek sini saja lah




OK...jom tengok ini pula. Saya ingat puasa-puasa macam malas sudah nak terhegeh-hegeh main uli-uli tepung. Sebab tak boleh rasa on the spot OK ke tak. Kalau OK boleh proceed. Kalau tidak - Tak mahu!

Entah macam mana, jadi tergatal-gatal pula saya. Terbuat juga..
lallalalala lallalalala llalallaa

Ini sebab gara-gara terpesona sekali lagi dengan akak ini lah. Akak Masam Manis. Pergi klik. Cantik-cantik biskut dia. Jadi saya pun memohon la copy paste juga. Baru nak belajar. Macam saya cakap dalam edisi etry saya lepas-lepas. Saya buat sebab terpesona dengan gambar. Hahahahahah! Adei!

Kita terus lompat ke resepi sajalah. Copy paste akak Masam Manis tadi.

Bahan A

280 gm mentega

200 gm gula castor


Bahan B

250 gm tepung gandum
50 gm serbuk koko
30 gm tepung jagung

20 gm biskut oreo - dikisar halus buang dulu krim dia atau beli yang sudah siap
1/2 sudu teh baking powder

Yang macam ini. Kalau tak, beli la biskut oreo buang cream dia, hancurkan.


Hiasan


Biskut oreo - dikisar halus buang dulu krim dia
Coklat masakan putih cairkan guna kaedah double-boiled.

Croquant (* saya tak letak pun. Tak tahu pon apa tuh)

Cara-cara:

  1. Pukul bahan A hingga kembang
  2. Semua bahan B satukan, kemudian ayak dan masukkan dalam bahan A dan gaul sebati hingga menjadi doh yang lembut.
  1. Bulat-bulatkan kecil. Jangan kecil sangat. Sebab biskut in bukan jenis mengembang.
  2. Gelek-gelek dia dalam serbuk oreo hancur yang dibuang krim itu.
  1. Masuk dalam cake cup kecil-kecil itu
  1. Bakar pada suhu 150C selama 25-30 minit
  1. Keluarkan biskut setelah masak. Tunggu biskut sejuk.
  2. Paip kan dengan coklat putih atas dia.

TIPS:

Apa itu kaedah double-boiled? Macam mana?

1) Guna 2 bekas/periuk.
2) Bekas 1 yang kecil diletakkan air ke dalam nya.
3) Bekas 1 yang besar pula, akan diletak bahan yang mahu dicairkan (contoh: white coklat)
4) Bekas yang besar akan diletakkan secara bertindan di atas bekas yang kecil (kira bahagian bawah bekas yang besar tidak mencecah air di bahagian bekas bawah).


5) Bila sudah cair, boleh letak dalam piping plastik. Gunting sikitttttttttttttt saja muncung dia. Dan kamu boleh mula menconteng-conteng kek/cookies kamu.



NOTE:

JANGAN BUAT GINI. Bagi parut/haluskan coklat kamu. Jangan letak seketul tersu macam ini. Sangat tidak semenggah OK!


Sekian. Dah tergolek-golek saya buat Cookies ini. Eden cadang masuk lebih sikit tepung jagung. Kasi rangup lagi.

Byeee!


2 comments:

AKO @ retna said...

ye ye pernah tgk citer ni kat tb...
klakar kan...

x tahan tuh, nak plak si tabu ngan laki tua hhehee...

sian parents dia ahaha :p
tapi dah x igt ending nya camne ek?

Azira...Nozie...Kechik said...

last-last apak nya bagi kebenaran setelah apaknya give up mogok lapar...

dia lepaskan tgn anak dia sambil pesan

"nanti kalau kawen jgn jd fully vegetarian" (kan bakal suami vegetarian, apak nya plak suka mkn ayam

Pastuh finally apaknya ngan menantu boleh jadi geng..best..best...steady je menantu