Tuesday, March 1, 2011

Jangan Malu Sayang Ibu-Bapa

Well, saya nak cakap ini aje. Jangan malu-malu nak mengaku siapa ibu -bapa kita hatta mungking perangai/sikat mereka ada yang mengguris hati kau orang atau memalukan kau orang. Hatta walau sikap/gelagat mereka mungkin membuat orang lain annoying.

Tolong jangan malu, Ok? Diorang ada anak macam kau, takde pun malu kan? Malah seronok gila time sambut kau. Muka kau penuh dekat facebook mak pak kau tempek.


Jangan malu untuk tolong/bantu ibu bapa walau kau mungkin tak minat dengan apa yang dilakukan mereka. Kau tahu tak, melihat mereka gembira adalah salah satu kau menghayati kegembiraan hidup?

Jangan kau kata tak tahu pula, menolong ibu-bapa adalah amalan yang mulia. Tahu? Kau tahukan hidup macam roda? Insyallah, apa kebaikan yang kau lakukan atas dunia akan membawa kebaikan kepada diri kau. Cth: Hari ni kau tolong ibu bapa kamu, Insyallah di masa akan datang kau akan dikurniakan anak yang boleh membantu kau di hari tua.

Ini orang cakap macam "Karma".

What goes around, comes around.

Hari ini kau buat kisah tak kisah ibu bapa kau, jangan kau nak nangis nanti anak kau buat heran tak heran akan diri kau. Itu nama dia "pay back time". Jangan nak merajuk-rajuk tiba-tiba bawa duduk bersendirian.

Jangan kau ingat setakat tabur-tabur duit dekat ibu-bapa, mereka gembira sangat. Mula-mula mungkin diorang gembira, seronok, bangga. Tapi lama-lama diorang dahaga kasih. Duit tak boleh beli kasih sayang, OK?

Kalau boleh beli, mesti ada orang offer "perkhidmatan kasih sayang". OOppss!! Sekarang pun dah ada perkhidmatan ini. Tapi ia untuk orang yang...errm...melepaskan nafsu. huhuhhu...

Perkhidmatan yang konon kasih sayang macam langgan perkhidmatan urut dan perkhidmatan in - out segala bukan khidmat kasih sayang hakiki ok?. Itu kau kene bayar. Kalau kau bayar banyak, service baeeekkkkkkk punya. Manja baekkkk punya. Kalau kau bayar sikit, dia punya pun sikit ah jugak. So yang "kasih sayang" konon yang pakai duit itu tolong jangan klasifikasi kan sebagai "kasih sayang". Salah sangat konsep nya itu. Pastinya bukan ikhlas. Lepas habis "sesi" kasih sayang, kau pun tinggal seorang diri juga. So, ini ke kasih sayang kau nak kan? Sila pilih sendiri.

Damn!

Entry ini sudah berbaur tak cun tiba-tiba.

OK..nak blah...

"Money can't buy love"... Kalau boleh beli, itu bukan nama nya LOve...tapi nama dia Gold Digger! hahahahah..

bye bedah!

* Sayangi ibu bapa semasa mereka masih ada, OK? Untuk suami/isteri atau bakal suami/isteri, sila lebarkan tanggungjawap untuk kepentingan ibu bapa sendiri/pasangan. Jangan berat sebelah. Jangan selfish. Jaga dua-dua belah, OK?

Sila faham juga, jika ada pasangan kamu mungkin sibuk menjaga ibu-bapa ketika memerlukan (cth: ketika sakit/tak sihat/ keuzuran) dan beri lebih perhatian dari kamu. Jangan jeles tak bertempat atau sakit hati
. Tolerate lah. Kamon ah! Kamu patut sokong nya bersama-sama. Jangan la nak complaint kata kurang kasih sayang.

Sangat untung kamu sebenarnya, sebab sekurang-kurangnya kamu tahu, jika kamu sakit, mesti pasangan kau ada di sisi kau, jaga kau. Takde lah tiba-tiba kau sakit, dia pergi lari cari pengganti baru, kan? (Insya-allah). Yang pasangan satu lagi itu, imbang-imbang kan lah juga. Jangan nak ambil kesempatan dengan pasangan kamu yang sporting tuh. OK? bukan korang dah janji terima diri dan keluarga masing-masing seadanya ke? So buktikan lah..

OK..ok..tadi aku dah main bye-bye kat korang dekat atas...tiba-tiba telintas hal lain pulak. Meleret.

* Sekarang rasanya susah nak cari pasangan yang boleh terima ibu-bapa kita macam ibu bapa sendiri, kan? Atau memang meraka pun layan ibu -bapa mereka sendiri macam itu juga sebenarnya?
p/s: Imej-imej semua kau boleh Google dengan keyword "love parents"

OK..kali ni bye bye betol2.. :-)

No comments: