Monday, November 14, 2011

Jangan Gusar Kalau Tak Pandai Buat Kek...



Tapi masih punya semangat jitu untuk membuat kek istimewa tetapi takut kecundang? Tak mengapa. Jangan risau. Jangan stress. Saya ada jalan penyelesaiannya.

Saya tak nak la bagi jalan penyelesaian macam ini:

1) Pergi sahaja kedai kek (dikhuatiri yang mempunyai masalah sebegini akan ditimpa masalah kewangan pula, contoh macam seorang budak sekolah yang tidak punya wang banyak)

2) Beli sahaja adunan segera (instant) - Ini tak aci la juga, sebab kamu tinggal bancuh sahaja. Tak thrill. Lagipun macam masalah nombor (1), takut kewangan tiada. Hehehehe...

Bole pakai ke akak cakap ni adik? (ehh...la...rupanya rancangan masak-masak budak-budak ke?)


Tak kira lah kamu lelaki atau perempuan. Jika tiba-tiba kamu bersifat sentimental dan romantik tak pasal-pasal nak buat something yang tak pernah buat, boleh cuba dengan ini sahaja dulu. Konon-konon macam "something special" la gituhhhh...

Ini boleh lah dicuba oleh kamu yang macam cakap dalam hati "Tak main lah beli kek span ke kek gulung dekat Giant ke Tesco ke King's ke atau mana-mana lah".
Nak tahu apa dia?

Saya saran kamu buat Puding Roti sahaja. Orang putih atau orang masuk hotel nak grand sebut "Bread Pudding".

Kenapa?

Walau ia sekadar roti sahaja, tetapi kamu boleh olahnya seakan kek. Tahu ngak kamu? Ngak percaya? Mari tengok satu...


Ada nampak macam kek? Cuba imagine kalau letak strawberi ke ceri seketol...lepas tuh tuang garis-garis coklat? Haaaa..nampak yummy and special...Tabur coklat rice? Fuhhh~

Nampak macam ini:-


* Dipinjam dari Kak Ita Masam Manis (dia tak masam...tapi dia manis..heheheh)


Tanpa membuang masa, mari kita tengok bahan-bahan nya.


Roti

Dalam 8-10 keping. Boleh diracik-racik (macam koyak kertas). Tapi lagi cun kalau kamu belah 4 setiap keping (menjadi empat segi kecil) - nanti kamu boleh susun dalam loyang cantik-cantik. Roti banyak brand. Sila ikut pilihan hati dan duit simpanan. :-P. Contoh standard: Gardenia, High 5, etc



Susu Segar (250ml) @ (450ml - kalau tak mahu campur susu sejat

Beli kotak kecil pun OK juga (250ml setiap kotak) - contoh susu Dutch Lady. Ingat ya, kalau beli kotak besar, kalau ada baki, sila habiskan (atau minum terus saja lah senang) sebab susu kotak tahan 3 hari selepas dibuka sahaja. Nanti rasa dia dah bertukar tak sedap Kalau kamu beli besar, make sure habiskan dalam 3 hari..


Susu Krimer Sejat (1/2 tin) @ (1tin - kalau tak nak campur susu Segar)

Susu ini lagi mahal harganya dari susu dalam kotak. Bila buka boleh guna lagi dengan syarat simpan dalam peti. Susu ini susu yang selalu orang jual ABC guna. Ala...saya tau...awak time beli ABC mesti minta susu extra kan? :-P . Contoh brand: - Ideal, Carnation, Saji etc. (OK, rasa macam Marigold & Carnantion antara harga murah la sikit ikut survey saya)

Mentega


Seketol adalah seberat dalam 250g. Harga dalam lebih kurang RM3.50 seketol. Untuk bread puding, kita cuma pakai 2 sudu besar sahaja.

Telur Ayam

Semestinya tanpa anak ayam di dalam. Saya pakai 2-3 biji telur sahaja. Terdapa juga pengguna lain meletakkan 6biji telur. Oh no...macam membantu kolestrol mendak dalam badan je rasanya.


Gula

Pakai 4 sudu besar sahaja untuk puding roti ini.


Esen Vanilla

Satu sudu kecil. Berfungsi untuk melindungi bau hanyir telur (if ada lah)

Bekas talam membakar

Semestinya suatu bekas yang sesuai dimasukkan ke dalam oven ye adik-adik. Saiz ikut kesuaaian bahan adunan lah.

Oven

Tentunya untuk membakar puding kamu. Wahhhh...masa ini saya suka bau aroma yang keluar.

OK summary langkah-langkah:-

* Oven kasi panas 180darjah Celcius (dalam 10 minit)
* loyang kasi sapu mentega di permukaan dan tepi-tepinya

1) Carik-carik atau potong-potong lapan keping roti.
2) Rendam dalam mangkuk/bekas yang berisi 1 kotak susu 250ml + Susu sejat (terpulang pada kamu nak pakai salah satu susu sahaja pon boleh dong!). Biar sejam berendam. Biar roti kamu kembang.
3) Bekas lain, Pecah kan 2 biji telur
4) Masukkan 4 sudu besar gula
5) Pukul guna whisk. (pakai sudu pon boleh) - alah macam buat telur dadar.
6) Masuk 1 sudu kecil esen vanilla
7) Masukkan 2 sudu besar mentega yang sudah dicairkan pada suhu bilik. (supaya tak berketul-ketul). Kacau-kacau.
8) Apa lagi? Roti direndam, tuang dalam bekas talam. Kemudian tuang la campuran telur tadi ke atas nya.
9) boleh tabur kismis ke chocolate chip ke. buah anggur ke.
10) Bakar 20 minit. Tunggu sampai kekuningan keemasan.
11) Kalau nak rangup lagi, tambahkan masa membakar



Selain itu, untuk menikmati puding roti anda, boleh la buat kuah custard simple.

Bahan utama nak buat kuah:-

Tepung Custard

3 sudu besar dicampur air sikit. Kacau-kacau dalam bekas.

langkah-langkah buat Kuah Custard:-

1) 1 kotak susu 250ml / Susu sejat masuk dalam periuk.
2) 2 sudu besar gula.
3) Panaskan. Kacau hingga mendidih.
4) Masukkan bancuhan tepung custard. Kacau-kacau. Jangan tak kacau. nanti berketul.
5) bila nampak likat sikit. Berkilat, padam api.
6) Masukkan sesudu besar mentega. Kacau-kacau.
7) Sejukkan. Simpan peti.

Yummmmmmmmmyy!

Amacam?

OK, amacam? Mudah kan? IDEA lain:-

1) Buat Perisa Pandan. Cuma tambahkan warna hijau dan perisa pandan dalam adunan. Selang selikan warna asal dengan warna hijau (bancuhan bahagi dua lah)

2) Buat warna berlayer-layer

3) Tuangkan chocolate sos macam kita tuang atas ais krim tuh. Bagi dekat orang kita nak bagi. Then tenggek kan sebiji strawberry atas nya. Hmmmmm... Nampak special sikit tuh!

Cuba lah!

No comments: