Monday, November 14, 2011

Oh My 1st Quiche!





Q.U.I.C.H.E = Quiche berbunyi seakan sebuat "Kish". Not "kiss". rujukan lanjut.

"OK, sila membuat gerakan pantas wahai Azira" --> satu suara berbunyi

Lalu Azira menyahut, "Baiklah".

Macam biasa, dia tak akan mengikut apa yang tertulis di dalam resepi. Segalanya akan di adjust-adjust mengikut barang yang ada dalam peti. Mari kita lihat apa yang jadi. Pembantu tukang masak ialah Yuyu. :-P

OK, sebelum itu Azira nak cakap bahawa Quiche ini adalah dalam satu keluarga sejenis pie. sejenis savory. In German membawa maksud "kek". Ahh..banyak nya kau cakap. baca link atas sudah la..huhuhu..Baiklah

Dimulakan dengan Bismillahirrohmanirrohim...

Panaskan oven 210darjah celcius

Membuat doh untuk crust. Mudah sangat. Perlu Tepung gandum 200g, gula, garam dan mentega 100g.

Gaul kan tepung gandum dengan mentega sikit-sikit sehingga membentuk doh. Pastikan mengulinya dengan menggunakan hujung jari anda seakan macam membuat suapan nasi. Ciput-ciput. Jangan gunakan telapak tangan kamu untuk mengadun dan meramas. Dikhuatiri doh kamu mencair akibat kelembapan tangan kamu. (kita kan mamalia, suhu badan panas).

Sudah jadi doh? Cari bekas pie. Gosokkan permukaan bekas dengan mentega/ minyak sikit.

Kemudian tempelkan doh kamu mengikut bentuk acuan.

Kemaskan lebihan di sekeliling permukaan dengan pisau. (Macam buat kuih cheese tart tuh!)

Siap? cucuk-cucuk dengan pisau permukaan dia.

Macam ini...

Selepas itu...kita mula menyediakan inti nya.

Antara inti nya, bahan yang digunakan adalah :- Daging kisar Ramly, Kentang sebiji, Lada benggala hijau 1/2 biji, bawang besar 1 biji, cili padi 2 biji, dan asparagus. Dan juga 150ml susu segar, serbuk lada sulah/hitam dan juga..........KEJU! Yeah!

Beres!

Asparagus cuci-cuci, kasi lembut, jangan rebus, nanti hilang khasiatnya. Kemudian potong halus lah. Kentang pula dipotong dadu. Kemudian direbus lembut. Bahan-bahan lain seperti bawang dan cili benggala potong dadu sahaja.

Asparagus...

Panaskan minyak sikit...masukkan bawang, daging, semua bahan dan goreng manja-manja. Nampak macam daging dah masak, angkat. Ketepikan.

Sudah masak...

Apa lagi? Masukkan daging ke dalam kulit pastry tadi.

Macam ini...

Kemudian, akhir sekali, kita buat kuah nya dong! Untuk menyelaputi daging sebelum dibakar dong!

Ini enteng dong!



1 biji telur, susu dan sikit garam gula dan serbuk lada hitam/sulah di masukkan sekali dalam satu bekas. Di-whisk (kacau-kacau kan). Siap

Mari tuang kan atas itu....


OK, pakai penapis yo! elak ketulan bahhh...

Siap siram suda...

Taburi ia dengan cheese...yummmyy! jangan banyak sangat lah! Pakai ajo keju cheesdale buat makan dnegan roti tuh...

Apo lagi? Jom bakar! Turun kan suhu oven 180darjah Celcius dengan kekuatan api atas-bawah... 30 minit atau sehingga ianya masak. (dicucuk lidi, tiada isi pie melekat di lidi)

Usha...

Oh siap! Hangus pula asparagus. Nak tahu kenapa? Sebab saya lupa gaul sekali itu asparagus sekali dengan daging. Saya tabur sahaja atas . Jadi bila kena suhu oven, terbakar sikit mukanya...kasihannn


Mari kita lihat...

Ooopss! Ada mini-quiche tersesat!

Apa lagi?

Nikmati ia sepenuh jiwa sewaktu minum petang hujan-hujan atau pagi-pagi atau bila suka lah!

Sila cuba. Mudah.com!



No comments: