Thursday, October 7, 2010

1st ‘Ladna’ made by Me…


Hohohoho

Excited ni nak share with u guys out there..


Presenting….jeng jeng jeng!

(Nyanyi la sket beb…penat tau buat surprise)


Nasi Ladna..(joget sket..joget..lalalala)


Percubaan pertama saye…


Tatap lah puas2 dulu, baru cerita:


Kaedah yang di pakai (untuk menghasilkan sepinggan nasi ladna) adalah seperti berikut:


1) Masuk kan air rebusan ayam..lagi lame rebus..lagi enak

2) Masukkan isi ayam/sotong/dageng/udang dan sebagai nye dalan rebusan

3) Bagi sampai bahan 1 & 2 menggelegak, peh tuh taruk la segala sayur2 yg nak plak seperti: kobis bunge, jagung, carrot, etc..

4) Kacau sehingga menggelegak, sambil tuh kasi masuk la 1 sudu besar sos tiram, sesudu kecik gule & garam, pastuh masuk la air limau purut kalo mahu (alah..letak jek la..)

5) Kacau2 pastuh tutup api jap (ye la..takot tak sempat kan..kang kering plak kuah ko, tak expert kene buat cara tak expert..hahaha)

6) Cari tepung jagung (eh?btol ke nih?alah..nak bagi benda cair jadi pekat, tanyer mak kamu eh nak letak ape?saya rase betul da..(kanji ke??errr..tak mungkin!habis macam makan gam ko!))

7) Amik 2 sudu besar godak2 kan bersama sikit air rebusan ayam

8) Idupkan api tadi balik, masukkan godakan tepung tadi ke dalam ramuan…kacau kacau..kacau..sampai nampak comel..eh??mesti la kacau2 sampai nampak menyelerakan..(perasaan macam tak sabar2 nak rase makanan nih! Tapi ko kene sabar la jugak)

9) Then siap!


  • if nak pedas..ketuk2 la atau potong2 la cili padi dan masukkan ke dalam sebatian itu (sebatian?ko paham kan aku cakap ape kan?)

Oh?nasik nyer atau mi nyer? Atau mihun nyer?atau kuew teow nyer bagaimana pula ye?

Ini memang kacang jek nih


Amik la nasi ke ketiau ke mihun ke ..titis kan sos kicap pekat sesudu kecik…goreng2 sebati warnanya…pastuh siap…letak dlm pinggan cantek2..pastuh tuang kuah kamu yang sedap tadi ke atas nasi/ketiau/mihun…beresss!!


Nak comel tabor la daun sup dan bawang goreng…siapp!


Bole ajak bakal adik ipar ke cuba rasa..hahahaha!untung2 dia bagi tau mak nye..mane tau kan? (ishh!!apa merepek2 nihhh)


Walaubagaimanapun…sebenarnyer..errrr..errrr…saye tarsalah…saye masak kuahnyer dulu..baru nasi nyer…tuh yang cam tak comel jek..segala bahan-bahan dalam tuh terletak bawah nasi…umpama macam sotong2 udang ayam semua malu2 menampakkan dirinya


Tak percaya?

Tgk betol-betol:



OK! Pergi dapur sekarang..bole cuba!move!move!moveeeeeeeeee!


Chaloh!


No comments: