Tuesday, November 23, 2010

Hutang Langsai Macam Merenung Bulan

Ehem...ehemmm...

Batok sikit...uhuk!uhuk!

Saya mahu mengaku...saya ini antara warga Malaysia yang berumur bawah 30-an tapi hampir mencapai 30-an yang banyak hutang.

*Shy*

Hutang banyak tidak berbayar. Melihat statement hutang, mata macam semakin kabur-kabur asap. Oh! Mata! Jangan pura-pura tidak nampak, Okeh?

Tak sanggup melihat amount hutang macam tidak mahu kurang-kurang!

Oh! sekarang macam mahu demand...saya mahu gaji RM8K... (hohh!! majikan terbeliak biji mata tengok perempuan demand..dah! riject..tak mahu ambil kerja. Get out nowww!)

ktap...ktap...ktap... (bunyi apa itu? cuba kau teka kalau tahu?)

Tetttttttttt! masa habis! Yang itu bunyi tapak kaki orang yang memakai kasut yang comel yang hampa sebab temuduga ditolak akibat demanding!

Huhuhuhu!

OK! merapu!

Ye lah..macam mana tidak mahu demand. Hutang bersusun kiri kanan. Masuk pertandingan "Tolong Langsaikan Hutang Saya" ada tak?

Imagine eh...dengan taraf hidup sekarang. Mana-mana pun terpaksa ambil kira tanggungan bulanan berapa.
Hidup penuh dengan pancaroba bagai. Jadi? Ah! Tak mahu cakap apa-apa. Sendiri fikir.

Siapa merasa, dia tahu. Yang tidak rasa, dia tak tahu. Mungkin juga hanya tahu cakap sahaja. Ceh!

Tiada ke pihak-pihak yang baik hati dan comel mahu anjurkan pertandingan sedemian rupa hadiah nya?

Please..please...help people like us.. ngeeeeeeee..

Berikan kedamaian di dalam hati kami untuk bebas hutang.

OK! Sebenarnya mahu cerita tentang tawarasn "Ujrah" PTPTN.

Sesiapa yang se-level dengan saya, pasti tahu tentang kadar faedah 3% kan?

Dengan sistem Ujrah yang dilaksanakan oleh PTPTN, kadar tersebut menjadi 1% sahaja.

Puan! Apa itu hujrah? Saya tidak tahu lah!

Erm..Hujrah itu ialah "upah".

Untuk lebih lanjut...sila ke halaman asmara..eh! bukan..halaman PTPTN pujaan hati pengarang jantung ye...

Ini Iklan:

Untuk pengetahuan, Ujrah berkuatkuasa adalah seperti berikut. Cek tahun kamu ya:

Dan ini
.
.
.
.
.
.
.
Saya punya statement...oh hutang...bila kamu mahu habis?



2 comments:

wawan said...

sama la.. saya pun berhutang dengan PTPTN jugakkk

Azira...Nozie...Kechik said...

itu lah...bila mahu abis nih...hehehehe

Kalau blajar pndai-pandai mesti boleh dapat scholarship! (penyesalan yang lambat..ceh!)